SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRSAL TURİZM İÇİN DİRENÇLİ GENÇ GİRİŞİMCİLER PROJESİ

Antifragile Young Entrepreneurs for Sustainable Rural Tourism

 

 

 

Coğrafya Eğitimi Derneği (CED), Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) işbirliği ile, Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan “Sürdürülebilir Kırsal Turizm için Dirençli Genç Girişimciler (Antifragile Young Entrepreneurs for Sustainable Rural Tourism TR01-KA220-YOU-000028958)” adlı projenin çalışmaları devam etmekte

Bilindiği üzere Covid-19 salgın süreci genç işsizliğin artmasında etkili olmuştur ancak her krizin yeni ve farklı fırsatlar doğurduğu da yadsınamaz.  Bu noktada kırsal turizm ülke gelirlerini artırma, iş olanakları yaratma, sosyal yaşamı canlandırma etkileriyle dikkat çekmektedir. Ayrıca, kırsal turizmin diğer turizm türleriyle kolay entegre olabilme ve onlara hareketlilik verebilme kabiliyeti olup, doğal ve kültürel çekiciliklerin korunması ve tanıtılmasında önemli bir işlevi bulunmaktadır. Dolaysıyla kırsal turizm desteklenmesi için politikalar ve projeler üretilmelidir. 

Kırsal turizmin gerçekleştirilebilmesi için en iyi yol sürecin hayata geçirilebilmesi adına gerekli girişimcilik faaliyetleridir.  Özellikle pandemi dikkate alınınca kalabalık turistik noktalar yerine sosyal mesafenin kolayca korunabileceği doğal-kırsal alanların tercih edilmesi beklenmektedir. Bu beklenti son zamanlarda gerçekleşmeye başlamıştır ve bir geleneğe dönüşmesi mümkündür. Kırsal turizmin ön plana çıkarılması ve desteklenmesi için doğru zamanlardan biri bu dönemdir.

Öte yandan, son dönemde yaşanan gelişmeler, sürdürülebilir kalkınmanın acil ve gerekli olduğunu bizlere net olarak gösterdi. Bu kapsamda, sürdürülebilir kalkınmanın temel bileşenlerinden kırsal turizm konusu da önem kazandı. Bu bağlamda, bu konularda çalışacak donanımlı genç girişimciler ulusal ve uluslararası alanda dikkat çekmeye başladı.

Sürdürülebilir Kırsal Turizm için Kırılgan Genç Girişimciler adlı proje, yukarıda bahsedilen konuları odağına alması ve temel motivasyon olarak bu konulardan beslenmesiyle ayrı bir değere sahiptir. Prof. Dr. Yeliz Mert Kantar’ın koordinatör olarak başvurduğu ve Eskişehir Teknik Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülecek projenin ortakları arasında başta Anadolu Üniversitesi koordinatörü Prof. Dr. Semra GÜNAY, Coğrafya Eğitimi Derneği Koordinatörü Doç. Dr. Önder YAYLA Türkiye konsorsiyumunu oluşturmakta. Projenin diğer ortakları ise Indepcia SCA (İspanya) ve Comune di Ponte di Piave (İtalya)’dır. 

Bu projede sürdürülebilir kırsal turizm için dayanıklı genç girişimcilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için gençlerin başarılı girişimcilik modelleri geliştirmeleri gerekmektedir. Bunun için ise yaşadıkları ekosistem ve turizm konusunda donanımlı olmaları gerekmektedir. Yaşadıkları bölge ile turizmi harmanlamalarının yanında bazı becerilere sahip olmaları da beklenmektedir. Girişimciliklerinin sürdürülebilmesi için kırsalda turizm olanaklarına, dijital pazarlamaya ve girişimcilik konularına hakim olmaları bu becerilerden temel olanlarıdır. Özetle projenin amacı genç işsizliğini azaltmaya yönelik çözümler üretmek; kırsalda turizme ve girişimciliğe teşvik etmek; yerelde gençler, paydaşlar ve kurumlar arası bir ağ kurmak; uluslararası alanda kırsal turizm sektöründeki gençlerin girişimcilik, dijitalleşme ve yönetim becerilerini artırmak ve bu yönde onları ve gelecek nesilleri bu bağlamda teşvik etmektir.

Projenin ana ortaklarından Anadolu Üniversitesi ve Coğrafya Eğitimi Derneği, coğrafya başta olmak üzere sürdürülebilir turizm, turizm kaynaklarının belirlenmesi, afetler ve iklim değişikliği konularında ve koçluk konularında destek verecektir.  Girişimcilik, dijitalleşme ve dijital pazarlama konularında da Eskişehir Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Yeliz Mert Kantar koordinatörlüğünde projeye katkı sağlayacaktır. Ayrıca Uluslararası ortaklar ile deneyim paylaşımı ve eğitim modüllerinin hazırlanması için önemli iş birlikleri yürütülecektir. Proje konsorsiyumunda yer alan yabancı ortaklar Comune di Ponte di Piave – İtalya ve Indepcie – İspanya bu aşamada projeye destek sağlayacaktır.

Projenin yerelde paydaşları yer almaktadır. Projenin Eskişehir’deki paydaşları olan Han Belediyesi, İnönü Belediyesi, Seyitgazi Belediyesi, İŞKUR, Eskişehir Sanayi Odası, KOSGEB, Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu (EMDEF)’nundan yetkilileri ile ilk toplantısı 18 Mayıs 2022 de yapılmıştır. Han Belediyesi Başkanı Erdal Şanlı; İnönü Belediyesi Başk. Yard. Serhat Hamamcı; Seyitgazi Belediyesi Başkanı Uğur Tepe, Eskişehir Sanayi Odası’ndan İsmail Öztürk; İşkur’dan Erdoğan Şahin, Kosgeb’den Gözde Yenilmez Karabulut, EMDEF Başkanı Seyfettin Çalışkan ve proje ekibinin katılım sağladığı toplantıda, projenin daha iyi bir şekilde yürütülmesi için katkılar ve değerlendirmeleri alınmıştır. Ulusal düzeyde projenin yaygınlaşması ve sürdürülmesi için bu ortaklardan destekler istenmiştir. Bu talebin karşılık bulduğu paydaşlarca ifade edilmiştir (Resim-1).

Resim-1

Yerel paydaşlardan EMDEF’e 27 Mayıs 2022 tarihinde ziyarette bulunulmuştur. Projenin yürütülmesi için gençlere erişim aşamasında önemli katkılar sunan EMDEF desteklerini sürdüreceğini ifade etmiştir (Resim-2).

Resim-2

Diğer yerel paydaşlardan olan Seyitgazi Belediyesine de 28 Haziran 2022 tarihinde ziyarette bulunulmuştur. Projede gençlerin görüşlerinin ön plana çıkarılması değerlidir. Araştırma metodolojisi takibi bağlamında da gençlerle görüşmek önemildir. Bu bağlamda gençlerle bir araya gelerek görüşmeler yapılmıştır. Bu aşamada Seyitgazi Belediyesi destek sağlamıştır ve desteklerini sürdürebileceklerini de ifade etmiştir (Resim-3).

Resim-3

Yakın tarihte ise projenin partnerler ile uluslurarası ilk yüzyüze toplantısı 20-21 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Eskişehir Teknik Üniversitesi liderliğinde, Prof. Dr. Yeliz MERT KANTAR koordinatörlüğünde yürütülen “Kırsal Turizm için Dayanıklı Genç Girişimciler” (Antifragile Young Entrepreneurs for Sustainable Rural Tourism) başlıklı Erasmus+ KA220 projesinin başlangıç toplantısı (kick-off meeting) 20-21 Temmuz 2022 tarihinde yapılmıştır. Yüz yüze olarak Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi’nde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye, İtalya ve İspanya’dan ortaklar ile proje aşamaları ve taraflarca sağlanacak katkılar ele alınmıştır.

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yeliz MERT KANTAR, Doç. Dr. Şükrü ACITAŞ, Dr. Öğr. Üyesi İsmail YENİLMEZ organizasyonda görev almaktadır. Proje konsorsiyumunda yer alan ve yurtiçi ortaklar olan Anadolu Üniversitesi ile Coğrafya Eğitim Derneği temsilcileri toplantıda yer almaktadır. Anadolu Üniversitesi’ni temsilen Prof. Dr. Semra GÜNAY,  Dr. Merve ÖZGÜR GÖDE, Dr. Sema EKİNCEK; Coğrafya Eğitimi Derneği’ni temsilen Doç. Dr. Önder YAYLA toplantıya katılım sağlamıştır. Proje konsorsiyumunda yer alan yabancı ortaklar olan Comune di Ponte di Piave – İtalya ve Indepcie – İspanya toplantıda yer aldı. Comune di Ponte di Piave’yi temsilen Handan AKARSU SCARABELLO ve Giuseppe SCARABELLO İtalya’dan; Indepcie’yi temsilen Jesus RUIZ ve Carlota FENOY GARCIA (uzaktan) İspanya’dan yüz yüze gerçekleştirilen toplantıya katılım sağlamıştır (Resim-4).

Resim-4

Özetle projede, sürdürülebilir kırsal turizm için dayanıklı genç girişimcilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için gençlerin başarılı girişimcilik modelleri geliştirmeleri hedeflenmektedir. Bu bağlamda eğitim içerikleri, yönlendirmeler ve danışmanlıklar genç girişimcilere sağlanacak fırsatlardan bazılarıdır. Üç temel sonuç üzerinden yürütülecek iki yıllık projenin yaygın etkisi ve çıktıları inovatif, uygulanabilir ve sonuç odaklı olacak şekilde dizayn edilmiştir. Proje ayrıca genç işsizliğini azaltma; kırsalda turizmi geliştirme ve girişimciliğe teşvik etme; gençler ve kurumlar arası bir ağ kurma; uluslararası alanda kırsal turizm için gençlerin becerilerini artırma hedeflerini içermektedir.

Projenin Eskişehir gençleri ve turizmi için taşıdığı önem, pandemiyle beraber günümüz değişen koşulları göz önünde tutulunca, dikkate değerdir. Sürdürülebilir ve öz kaynaklarını kullanan bir turizm anlayışını yaygınlaştırma fikri taşıyan proje, doğrudan sosyal hayata dokunabilecek etkiler içermektedir.